פעילות לפני תפילת שחרית
עדכון אחרון ב-שלישי, 22 ספטמבר 2009 19:09 נכתב ע"י צוות האתר רביעי, 16 ספטמבר 2009 14:08
באופן כללי, הפעולות הצבאיות מתחלקות לשני חלקים. כל פעולה או משימה צבאית שנועדה ישירות להגנה על העם והארץ, ובדרך כלל יש בה צד של ספק פיקוח נפש, דוחה כמובן תפילה בזמנה ואפילו דוחה את השבת. אלא שלא כל הפעולות הצבאיות הן כאלה...
שאלה
אני מבקשת להבין את נושא החיוב להתפלל תפילת שחרית לפני כל פעילות צבאית כגון מסדר בוקר.
האם חייל צריך להתעמת עם מפקדיו בנושא זה?
תשובה
גב' ... שלום!
קיבלתי את שאלתך בנידון פעולות שונות לפני תפילת שחרית, ואנסה בעז"ה לענות עליה...
במסכת ברכות דף יד, א, מבארים חז"ל שאסור לאדם לעסוק בעסקיו קודם התפילה: "אמר רב אידי בר אבין אמר רב יצחק בר אשיאן אסור לו לאדם לעשות חפציו קודם שיתפלל...". והטעם מפני שהקודש קודם לחול, וכבוד שמיים קודם לצרכיו של בשר ודם. לפיכך צריך להודות תחילה לה' ולהתפלל לפניו, ורק אחר כך לעסוק בצרכיו. אלא שמותר לאדם לעסוק בצרכי מצווה לפני התפילה, שהרי אין אלו חפציו אלא חפצי שמיים. וגם פעולות קטנות שאינן נחשבות מלאכה או עשיית צרכיו, מותר לעשותן לפני התפילה, כגון לסדר את מיטתו או להוציא את האשפה מביתו לפח המרכזי (פניני הלכה, תפילה יב, ב-ג).
באופן כללי, הפעולות הצבאיות מתחלקות לשני חלקים. כל פעולה או משימה צבאית שנועדה ישירות להגנה על העם והארץ, ובדרך כלל יש בה צד של ספק פיקוח נפש, דוחה כמובן תפילה בזמנה ואפילו דוחה את השבת. אלא שלא כל הפעולות הצבאיות הן כאלה. בזמני אימון רגילים, חיילים עוסקים גם באימון בכלי נשק וכדו', וגם בפעולות רבות של משמעת. פעולות אלו חשובות מאד, אבל אין הן דוחות את המצוות. ולכן אין היתר, וגם אין צורך, לפגוע בסדרי ההלכה הרגילים בזמני אימון שגרתיים, במיוחד לא לצורך ניקיון וסידור החדרים או המגורים. ההגדרה שניתנה בישיבה, היא שכל פעולה שמהווה חלק מההשכמה, כלומר עושים אותה לפני שעומדים במסדר הראשון בבוקר (עומדים לפני המפקד והוא סופר את החיילים וכדו') מותרת לפני התפילה, ואינה נחשבת עשיית מלאכה או צרכיו לפני התפילה. אבל אם אחרי שהחיילים עמדו לפני מפקדיהם במסדר, המפקדים משחררים אותם ללכת להתפלל תפילת שחרית, אלא שאומרים להם לנקות ולסדר את החדרים והשירותים רבע שעה לפני שמתפללים, בודאי יש בכך פגיעה בכבוד שמיים ואסור להסכים לדבר כזה.
אחרי עשרות שנים בהן חיילים דתיים מתגייסים לצבא, עומדים במסדרי בוקר, ומתפללים תפילת שחרית, דברים אלו היו צריכים להיות פשוטים וידועים במערכת הצבאית. כל מפקד שיש לו חיילים דתיים היה צריך לקבל תדרוך מיוחד. בין היתר, היה צריך להיות דבר ברור שהפעולה הראשונה שהחיילים עושים בבוקר היא תפילת שחרית. אלא לצערנו, שנים רבות חיילים דתיים מקבלים פקודות לא טובות ומצייתים להן. יש כאלה שמצייתים לפקודות עם הרגשה לא נעימה, של פגיעה בכבוד ההלכה וסדרי היום של יהודי ירא שמיים. ויש שאדרבא, שמחים לקיים את הפקודה הצבאית למרות שהיא מתנגשת עם ההלכה, כדי להראות שהצבא וערכיו הם מעל הכל. בין כך ובין כך, מעבר לחיילות הרגילה וההכנה למלחמה שנדרשות מכל חייל קרבי, כיום מחיילינו האמיצים נדרש גם לעמוד מול פקודות לא טובות, שמתנגשות עם ההלכה על מנת לסדר את הצבא כראוי. כל חייל שמתעמת עם מפקדיו על נושא הלכתי חשוב, קולו נשמע עד לדרגות הגבוהות ביותר, והצבא אט אט נתקן. הצבא מעוניין בחיילים טובים, והמפקדים הבכירים מבינים שחשוב שכל חייל ירגיש טוב ביחידתו, ולכן הם ייתנו פקודות שמתאימות לכל חייל באשר הוא.
והדברים פועלים ממש. שאלות הלכתיות שהיו לפני עשר שנים, לא קיימות בצבא היום, מפני שדברים שחיילים התעמתו עליהם בצבא לפני מספר שנים, כבר נכנסו לתקן הצבאי ואין עליהם דיון כלל. הרי לנו שהדרך של עימות עם המפקדים, אכן מתקנת את הצבא, ומביאה אותו למצב שבו יוכל לקלוט עוד חיילים טובים ומועילים לעם ישראל. (ויש כאן גם הסתכלות לטווח ארוך, כי אנו רוצים שבעתיד גם חרדים יתגייסו לצבא, וממילא צריכים להפוך את המסגרת הצבאית להרבה יותר דתית והלכתית). הלכות צבא אלו הן הלכות ציבור, ולכן לא חלים עליהן הכללים ההלכתיים הרגילים, ובכל שאלה צריך להביט במבט כללי, איך הדבר ייתפס בעיני הציבור, וכיצד ישפיע על כל המערכת הצבאית וכו'.
ברצוני לומר, כאחד שגם נצרך להתעמת מעט עם מפקדיו בעצמו, שצריך גבורה גדולה כדי לעמוד מול המפקדים ולומר את האמת, ובנך ... האמיץ עושה זאת למופת, ובכך מתקן מעט את הצבא.
בכבוד רב,
מאור קיים
אמו של אחד מחיילי ההסדר פנתה לאתר בשאלה זו ובקשה להפנות לצורך תשובה לאחד מרבני ישיבת ההסדר הר ברכה. החלטנו לפרסמה ונשמח לקבל תשובות נוספות.



